Κατασκευή ιστοσελίδων με Node.js και npm

Submitted by webdev on

Το Node.js είναι μια μοντέρνα open-source πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού για το διαδίκτυο σε περιβάλλον Javascript. Στην ουσία είναι ένα run-time περιβάλλον που επιτρέπει να εκτελέσουμε κώδικα JavaScript έξω από τον web browser, όπου συνήθως τρέχει η Javascipti. 

Με τη Node.js μπορούμε να δημιουργήσουμε εργαλεία και βιβλιοθήκες που τρέχουν στον server, ώστε να δημιουργούμε δυναμικά το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας πριν την στείλουμε στον browser του χρήστη. Δηλαδή η Node.js παρέχει ένα νέο παράδειγμα ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση "JavaScript everywhere", όπου η κατασκευή ιστοσελίδων και web applications γίνεται με μια μόνο γλώσσα προγραμματισμού αντί να χρησιμοποιούμε άλλη γλώσσα στον server (π.χ. php) και άλλη στον client, όπως γινόταν συνήθως.

Λόγω της event-driven αρχιτεκτονικής της που επιτρέπει ασύγχρονη Εισοδο/Έξοδο, η Node.js είναι βελτιστοποιημένη για τη δημιουργία web apps που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ταχύτητα και δυνατότητα κλιμάκωσης καθώς επίσης και για real-time web applications (π.χ. εφαρμογές επικοινωνίας και παιχνίδια). Με απλά λόγια, με τη Node.js μπορούμε να δημιουργήσουμε γρήγορες web εφαρμογές που κλιμακώνονται εύκολα και είναι state-of-the-art.

Τι είναι το npm

Το npm είναι ο διαχειριστής πακέτων του Node.js. Ξεκίνησε το 2009 ως ανοικτού κώδικα project με στόχο να βοηθήσει τους JavaScript developers να μοιράζονται έτοιμα, πακεταρισμένα modules κώδικα για Node.js. Για να ξέρει τα packages και τις εκάστοτε εκδόσεις τους, το npm μιλά εξορισμού με το registry το οποίο περιλαμβάνει όλα τα πακέτα ανοικτού κώδικα για το Node.js. Εκεί υπάρχουν χιλιάδες πακέτα και modules για διάφορες χρήσεις, από ανάπτυξη front-end web εφαρμογών (π.χ. Ember), και mobile εφαρμογών (π.χ. Apache Cordova), μέχρι πλατφόρμες ρομποτικής (π.χ. Tessel 2), routers, και γενικά ότι μπορεί να χρειαστείς δουλεύοντας με JS. Το ωραίο είναι οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάσει ένα πακέτο στο npm registry.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το πακέτο react, που εγκαθιστά την React, μια πολύ καλή JS βιβλιοθήκη για εύκολη δημιουργία αλληλεπιδραστικών User Interfaces. Στη σελίδα του npmjs project μπορείτε να δείτε τα πακέτα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα διάφορα projects. Για περισσότερα σχετικά με το npm, δείτε το άρθρο: Πρώτα βήματα στο Web Development: Τι είναι το npm και πως το χρησιμοποιούμε

Aν θέλετε να αναπτύξετε τη νέα σας web εφαρμογή σε Node.js, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε και να σας υποβάλλουμε μια πολύ συμφέρουσα προσφορά.

Επικοινωνία

Υπηρεσίες